Günümüzde gelişen teknoloji ve internet sayesinde birçok farklı iletişim kanalı ortaya çıktı ve sosyal medya ağları da bu kanalların oldukça popüler olanlarından bazıları. Birçok birey, bir ya da birden fazla sosyal medya ağında hesap oluşturuyor ve hesaplarında resim, yazı ve video gibi çeşitli içeriklerde paylaşımlar yapıyor, başka kullanıcıların hesaplarını takip ediyor; eğlenmek, vakit geçirmek ya da gündemi takip etmek gibi birçok sebeple bu platformlarda aktif oluyor.

Google tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de her gün yaklaşık 44 milyon kişi sosyal medya hesaplarında aktif oluyor. Durum böyle olunca sosyal medya büyük bir pazar haline geliyor ve firmalar da daha çok müşteriye ulaşabilmek ya da mevcut müşterileriyle daha sağlam bir bağ oluşturabilmek için bu platformlardan yararlanmaya çalışıyorlar. Sosyal medya yönetimi, burada önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bugünkü yazımızda size bu konu hakkında bilgilendirme yapmak istedik. Sosyal medya yönetimi nedir ve nasıl yapılır gelin inceleyelim!

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya yönetimi; sosyal medya hesaplarının nasıl kullanılacağı, bu hesaplarda paylaşımların ne sıklıkla ve nasıl yapılacağı, kurumsal kimliğin nasıl yansıtılacağı ve kriz durumunda nasıl bir yöntem izlenilmesi gerektiği gibi konuların yönetilmesi adına stratejilerin oluşturulması, gerçekleştirilmesi ve analizinin yapılmasını kapsayan süreçlerdir.

Sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağı konusunda en önemli adım, öncelikli olarak hedef kitlenin belirlenmesidir. Bunu belirlerken ürünlerinizin ve hizmetlerinizin gelir grubu, cinsiyet, yaş aralığı, coğrafya ve davranış/yaşayış biçimleri gibi farklı kategoride bulunan bireylerden hangilerine ulaşmasını istediğinizi planlamanız gerekmektedir. Hedef kitlenizi belirlemeniz doğru kişilere ulaşmanızı sağlayacak, bu sayede sosyal medya paylaşımlarını hangi ağlarda, nasıl, ne sıklıkla ve ne zaman yapmanız gerektiği konusunda bir fikriniz olacaktır. Bu şekilde, sosyal medya hesaplarını etkili bir şekilde yönetmek için önemli bir adım atmış olacaksınız.

Hedef kitle belirlendikten sonra dikkat etmeniz gereken ikinci nokta içeriklerin yönetimidir.

Sosyal medya kullanmaktaki amacınıza hizmet edecek şekilde ne tür ve hangi konularda paylaşımlar yapmanız gerektiğini belirledikten sonra bu içerikleri kaç günde bir veya günde birden fazla mı ya da hedef kitleye ulaşabilmek için hangi saat aralıklarında paylaşım yapılmalı gibi soruların cevapları bulunmalıdır. Bu sayede gereğinden fazla veya çok az paylaşım yapmayarak bir denge sağlanacak, doğru zaman aralıklarında paylaşım yaparak ise gönderilerin hedef kitlenin gözünden kaçma ihtimalinin önüne geçilecektir.

Rakip Analizi

Sosyal medya yönetimi ile ilgili önemli noktalardan biri de rakip analizinin yapılmasıdır.

Rakipleriniz ne tür paylaşımlar yapıyor, paylaşımlar ürün ve hizmet satışı odaklı mı ya da bilinirliklerini arttırmaya yönelik mi, nasıl bir iletişim dili kullanıyorlar, ne sıklıkla paylaşım yapıyorlar, paylaşımdaki yorumlara cevap veriyorlar mı, veriyorlarsa ne kadar süre sonra ve nasıl cevap veriyorlar gibi durumların analizlerini yapmalı ve rakipler anlamaya çalışmalısınız. Bu sayede kendi markanızı da karşılaştırma fırsatı bulur ve hangi yönlerinizin rakiplerinizden daha iyi olduğunu veya hangi noktalarda geri kaldığınızı belirleyebilir, stratejilerinizi ona göre oluşturabilirsiniz.

Sosyal medya reklamları, hedef kitleniz içerisinde yer alsa da henüz ulaşamadığınız kişilere markanızı duyurmanıza yarar.

Doğru kişilerin karşısına marka imajınıza uygun reklamlarla çıkmanız sosyal medya kullanımındaki amacınıza sizi bir adım daha yaklaştıracaktır.

Sosyal medyada kriz yönetimi de oldukça önemlidir. Markanızla ilgili bir kriz ortaya çıktığında bu duruma mümkün olduğunca hızlı ve doğru bir şekilde müdahale etmeniz gerekir. Bunun için de henüz kriz yaşanmadan önce ortaya çıkabilecek sorunları saptamalı ve bu sorunlara uygun olarak çözümler bulmalısınız. Bu sayede bir kriz yaşandığında online kriz yönetimini etkili bir şekilde yapabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sosyal medya ağları üzerinden gönderilere yapılan yorumlar ve hesaplarınıza atılan mesajlar konusunda nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermektir.

Yapılan yorumların hepsine mi yoksa bir kısmına mı cevap vereceğiniz veya nasıl bir dille cevap vereceğiniz; ticari itibarı zedeleyici ya da hakaret içerikli yorumları silip silmeyeceğiniz ve benzer şekilde gelen mesajların hepsini mi yoksa tamamını mı cevaplayacağınız konusunda bir yol seçmeniz ve tutarlı olmanız oldukça önemlidir.

Sosyal medya stratejilerinizin işe yarayıp yaramadığını görmek adına hesaplarınız için çeşitli analizler yapmak da işe yarar stratejileri devam ettirmek ya da sizi istediğiniz sonuçlara ulaştırmayan stratejileri iyileştirmek veya değiştirmek konusunda bir ayrım yapmanıza yardımcı olacaktır.